Post Thumbnail

Vitamīni un minerālvielas

Vitamīni

Vitamīni ir organiskas vielas, ko cilvēka organisms nevar veidot un tāpēc tās jāuzņem ar uzturu. Vitamīni nepieciešami vielmaiņas bioķīmiskajām reakcijām. 

Provitamīni – vielas, no kurām organismā var rasties daži vitamīni

  • Avitaminoze • Hipovitaminoze • Hipervitaminoze

Simptomi

  • Augšanas un attīstības apstāšanās • Kavēta brūču dzīšana • Samazināta spēja pretoties infekcijām un invāzijām • Mazasinība • Seksuālo spēju samazināšanās • Augļa attīstības traucējumi

Vitamīnu trūkuma rašanās iemesli

  • Ja ar ēdienu tie netiek uzņemti • Ja ir uzturvielu uzsūkšanās traucējumi • Ja ir lielāka vajadzība pēc vitamīniem • Ja ir aknu ciroze • Medikamenti?

Vitamīnu preparātu lietošana

  • Labvēlīga tikai tad, ja konkrētā vitamīna tiešām trūkst • Palielinātas vitamīnu devas?

Vitamīnu zudumi gatavošanas laikā

Vitamīni Vidējie zudumu % Maksimālie zudumi%

A 20 40

C 45 100

B1 25 80

B2 20 75

B6 20 40

PP  15 25

Folskābe 45 100

B5 (pantotēnskābe) 35 50

Taukos šķīstošie vitamīni – A vitamīns

  • Uzsūkšanai nepieciešami tauki un žultsskābes • Noteikts daudzums uzkrājas aknās (rezerves līdz 12 mēnešiem) • Deficītu rada gremošanas traucējumi (hronisks pankreatīts) vai uzsūkšanās traucējumi • Ieteicamā dienas deva: 0,8 – 1 mg dienā • Nozīmīgākie avoti: sviests, siers, zivis

A vitamīna funkcijas

  • Redzes procesos: vistas aklums, kseroftalmija, miežgrauds?
  • Epitēlijaudu veidošanā: pie avitaminozes ādas un gļotādu hiperkeratoze, palielina žultsakmeņu un nierakmeņu veidošanās iespēju, traucēta kaulu un zobu veidošanās
  • Testosterona un spermatozoīdu veidošanai, placentas un augļa attīstībai

A vitamīna provitamīns – beta-karotīns

  • Uzsūcas 9-22%
  • Darbojas arī kā antioksidanti
  • Pie pastiprinātas lietošanas – viegli oranža āda
  • Ja organismā ir pietiekami A vitamīna rezerves – beta-karotīna pārveidošana arī samazinās
  • Avoti: aprikozes, burkāni, pētersīļi, spināti, lapu salāti, sarkanie pipari, tomāti utml.

A vitamīns produktos

Produkts A vitamīns, mg/100g Zivju eļļa 10-30 Cūku aknas 39 Liellopu aknas 15 Olas dzeltenums 0,88 Sviests 0,59 Siers 0,3

Taukos šķīstošie vitamīni – D vitamīns

  • Augos – D2 (ergokalciferols)
  • Dzīvnieku produktos – D3 (holekalciferols)
  • Rodas no provitamīna ergosterola uv staru ietekmē
  • Funkcijas – kopā ar parathormonu – skeleta attīstība, regulē kalcija un fosfora maiņu, piedalās kalciju transportējošā olbaltuma veidošanā
  • Rahīts

D-vitamīns

  • D-vitamīns – 25-hidroksiholekalciferols (aknās) – 1,25 dihidroksiholekalciferols (kalcitriols) nierēs.
  • Provitamīns Ergosterols organismā rodas no holesterīna

Taukos šķīstošie vitamīni – K vitamīns

  • Uzsūcas tievajā zarnā un tiek aizvadīts uz aknām
  • Piedalās asins recēšanas faktoru sintēzē un nepieciešams protrombīna veidošanā
  • Uzturam nav būtiska nozīme

Taukos šķīstošie vitamīni – E vitamīns

  • Uzkrājas aknās un taukaudos
  • Kavē nepiesātināto taukskābju peroksidāciju
  • Stabilizē šūnu membrānas • Pasargā šūnu membrānas no oksidēšanās • Pie deficīta – nespēks, sirdsdarbības vājums, mazasinība, neauglība • Ļoti daudz E vitamīna ir graudu asnos

Ūdenī šķīstošie vitamīni – B1

  • Uzsūcas tievajā zarnā
  • Nepieciešams galvenokārt OGH maiņā.
  • Avitaminoze – beriberi slimība
  • Hipovitaminoze iespējama – hroniskiem alkoholiķiem, pie anoreksijas, nieru slimniekiem ar dialīzi, HIV inficētajiem
  • Avoti – rupjmaize, gaļa, kartupeļi, piens, dārzeņi

Ūdenī šķīstošie vitamīni - B2

  • Nepieciešams audu elpošanas procesos
  • Mutes kaktiņu plīšana (arī pie B6 un PP)
  • Galvenie avoti – piens, piena produkti, maize, gaļa, olas, dārzeņi

Ūdenī šķīstošie vitamīni – B6

  • Fermentos, kas piedalās OBV maiņā
  • Def – ādas iekaisumi deguna, mutes un acu rajonā, nervozitāte, bezmiegs, traucētas imūnreakcijas
  • Produkti – aknas, zivis, kartupeļi, rupjmaize

Ūdenī šķīstošie vitamīni - PP

  • Deficīts – Pelagra (ādas iekaisumi, nervu deģenerācija)
  • Organismā var rasties no AS triptofāna
  • Avoti – aknas, nieres, zivis, zirņi, pupas, rupjmaize

Ūdenī šķīstošie vitamīni – B5

  • Pantotēnskābe
  • Ietilpst kofermenta A sastāvā (piedalās vielmaiņas procesos)
  • Sintezē arī zarnu m/o
  • Avoti – aknas, nieres, olas, zivis, rupjmaize

Biotīns

  • Piedalās tauku, a/s un glikozes vielmaiņas procesos
  • Jēlās olās – avidīns – saista biotīnu
  • Pie deficīta – apetītes zudums, slikta dūša, nogurums, ādas iekaisumi, matu izkrišana, muskuļu sāpes

B12

  • Uzsūcas 1% no uzņemtā vitamīna
  • Uzkrājas aknās
  • Nepieciešams normālam šūnu dalīšanās procesam, jaunu šūnu veidošanai, folskābes pārvēršanai aktīvā formā
  • Perniciozā anēmija – mazasinība, raksturīgi lieli, nenobrieduši ar dzelzi pārbagāti eritrocīti
  • Augos nav B12

Folskābe

  • Aktīvā forma veidojas aknās
  • Deficīts – makrocitāra hiperhroma anēmija
  • Ietilpst fermentos, kas homocisteīnu pārvērš metionīnā. Palielināts homocisteīna daudzums bojā asinsvadu sieniņas, veicina trombocītu salipšanu, aterosklerozi utt.
  • Pie hipervitaminozes – k-z trakta traucējumi, bezmiegs, alerģijas

C vitamīns

  • Piedalās oksidēšanās-reducēšanās procesos
  • Antioksidants
  • Pie deficīta – saistaudu bojājumi (smaganu asiņošana, zobu kustēšanās, asinsizplūdumi utt)
  • Dienas deva – 100mg
  • Lielas devas var veicināt oksalātu nierakmeņu veidošanos, bojāt aizkuņģa dziedzeri, traucēt nieru darbību

Minerālvielas

  • Neorganiskas vielas 
  • Makroelementi un mikroelementi
  • Minerālvielu bilance – samērs starp minerālvielām, kas uzņemtas ar uzturu un kuras izdalītas caur nierēm, zarnām un ādu
  • Funkcijas – būvelementi, regulē osmotisko spiedienu, fermentu reakcijas, nervu impulsu pārvadi

Kalcijs

  • Lielākais daudzums – kaulos un zobos
  • Kalcija rezerve organismā – 40g
  • Ja kalcija par daudz – kalcinoze
  • Dienas deva – 1-1,2g kalcija
  • No jaukta uztura uzsūcas apmēram 40% kalcija
  • Avoti uzturā – piens, piena produkti, selerijas, kāposti, spināti.
  • Skābeņskābe un fitīnskābe kavē kalcija uzsūkšanos
  • Kalcija uzsūkšanos kavē arī pārāk daudz tauku, obv, kofeīna un vārāmā sāls
  • Kalcija uzsūkšanos veicina - cukurs

Fosfors

  • Veido kaulus un zobus
  • Avoti – gaļa, maize, siers
  • Ca:P = 1:1-1,2
  • Trūkums – reti novērots
  • Daudz fosfora veicina vēdera izeju

Nātrijs

  • Uztur osmotisko spiedienu ārpusšūnu šķidrumā, aktivē fermentus
  • Ieteicamā deva ir 2 g Na

Na (g) X 2,54 = NaCl (g)  

Nātrijs

Sāls uzturā jālieto vairāk: – Vemšana – Caureja – Pastiprināta svīšana 

Sāls jālieto mazāk: – tūskas – Hipertensija – Alerģija – migrēnas 

Nātrijs

  • 0,8g NaCl saista 100g ūdens • Izdalās caur nierēm. Regulē virsnieru hormons aldosterons • Pie nātrija trūkuma – nogurums, vājums, ēstgribas trūkums, slikta dūša

Kālijs

  • Uztur vajadzīgo osmotisko spiedienu šūnu iekšienē
  • Kāliju izdala nieres
  • Optimālā deva: 3-4 g kālija dienā
  • Deficīta gadījumā – neiromuskulāri traucējumi, arī CNS traucējumi
  • Pie pārāk daudz kālija – aritmija, sirds apstāšanās
  • Avoti – augu produkti – pupas, zirņi, lēcas, selerijas, kāposti, ķirbji utt.
  • Kālijs veicina ūdens izdalīšanos
  • Kālija deficīta cēloņi – caurejas līdzekļu lietošana

Magnijs

  • Ietilpst kaulaudos
  • Piedalās fermentu darbībā
  • Piedalās impulsu pārvadē no nerviem uz muskuļiem
  • Deva: 0,3-0,4g Mg dienā
  • No uztura uzsūcas ap 50%.
  • Uzsūkšanos kavē – pārāk daudz kalcija, fosfora, tauku, obv un alkohols
  • Trūkums izraisa muskuļu trīci, krampjus, sirds aritmiju
  • Avots: kviešu putraimi, auzu pārslas, kukurūza, rudzi, pupas, zirņi, kāposti utt.

Dzelzs

  • Ar uzturu jāuzņem: – Vīriešiem 10mg – Sievietēm 18mg – Grūtniecēm 27mg

No dzīvnieku izcelsmes produktiem uzsūcas 16-20% No augu izcelsmes – 7-9% 

Dzelzs

  • Dzelzs uzsūkšanos traucē: – Fitīns (labībā) – Piens – C vitamīna trūkums
  • Dzelzs deficīta pazīmes: bālums, nogurums, galvassāpes
  • Dzelzs deficīts rodas - pie hroniskām asiņošanām, hroniskām intoksikācijām, par maz obv uzturā, un pie lielas dzelzs nepieciešamības

Cinks

  • Ietilpst fermentu un insulīna sastāvā, ir fermentu aktivizētājs
  • Dienas deva: 7-14mg cinka
  • Cinka avoti: siers, pīles, aitas, teļa un liellopu gaļa, aknas, auzu pārslas, rupjmaize, zirņi, pupas

Varš

  • Atrodas eritrocītos, plazmā, aknās, nierēs un šūnu mitohondrijos
  • Aktivē fermentus
  • Pie trūkuma tiek kavēta dzelzs izmantošana
  • Dienas deva 2-5mg
  • Produkti: siers, butes, pīles, auzu pārslas, maize, sēnes, pupas, zirņi, rieksti

Hroms

  • Piedalās nukleīnskābju un olbaltumu stabilizēšanā un aktivē fermentus
  • Saistība ar insulīnu

Jods

  • Vairogdziedzera hormonu sastāvdaļa
  • Dienas deva 200 mikrogrami

Fluors

  • Dienas deva 2,9-3,8mg
  • Toksiska deva – ilgstoši lietojot 4-5 mg dienā
  • Pie deficīta – zobu puve, osteoporoze, pārkaļķojas artērijas
  • Ja par daudz – apetītes zudums, muskuļu vājums, elpošanas un sirdsdarbības traucējumi

Selēns

  • Testosterona metabolisms
  • Pārvērš tiroksīnu T4 par aktīvo trijodtironīnu T3
  • Imūnreakciju veidošanā (obv sastāvā)
  • CNS darbībā (pie depresijas ir maz selēna)
  • Avoti – gaļa, zivis, maize, olas

Probiotikas un prebiotikas

Pārtikas produktu sastāvs